Wetenswaardigheden en Parabels

Wetenswaardigheden en Parabels

Om over na te denken…..

 

Cenosillicaphobie

Cenosillicafobie wordt volgens diverse weblogs omschreven als “De angst voor een leeg bierglas”. Het woord komt niet voor in het reguliere woordenboek of de medische encyclopedie, maar volgens diverse blogs moet het cenosillicafobie toch serieus worden genomen en pleiten zij ervoor dat het woord wordt opgenomen in de algemene Nederlandse taal!

 

Waar komt de term Cenosillicafobie vandaan?

Het woord is oorspronkelijk verzonnen in Engeland en daar noemen ze het “cenosillicaphobia”

  • “Cenos” (Kenos )is Grieks voor het woord “Leeg”
  • “Sillica” (Silica) staat voor het Latijnse woord “Silicium” wat een basis ingrediënt is voor het maken van glas
  • “Phobia” (Phobos) is Grieks voor het woord “Angst”

Als het zien van een leeg bierglas ervoor zorgt dat u onwillekeurig begint te huiveren, zweten of zelfs angstgevoelens krijgt, hebt u waarschijnlijk cenosillicafobie. Maar niet getreurd, de oplossing is vaak dichterbij dan u denkt. 

 

De feiten

  • Bier is een natuurproduct
  • Bier wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten: water, mout, hop en gist. Met deze vier ingrediënten als basis, wordt in de hele wereld meer dan tienduizend verschillende bieren gebrouwen.
  • Verantwoorde bierconsumptie kan passen in een gezonde leefstijl!
  • Voor volwassenen, die gewend zijn alcohol te drinken, is verantwoorde bierconsumptie maximaal twee glazen per dag voor mannen en maximaal één glas per dag voor vrouwen. De Gezondheidsraad beaamt dat dit kan passen in een gezonde leefstijl.
  • Dagelijks een glas bier is beter dan veel glazen in het weekend!
  • Het effect van alcohol op de gezondheid is afhankelijk van het drinkpatroon. Het is beter om de alcoholconsumptie te spreiden over de week. De wekelijkse consumptie opsparen voor in het weekend is dus geen goed idee. Matige, regelmatige bierconsumptie is het verstandigst.
  • Bier = wijn = gedistilleerd

Bier, wijn en gedistilleerd lijken meer op elkaar dan je misschien in eerste instantie denkt. Geschonken in een standaardglas bevatten ze allemaal ongeveer 10 gram alcohol en 100 kcal. Ook de gezondheidseffecten voor de drie dranken zijn nagenoeg hetzelfde.

  

Fabels

In bier zitten meer calorieën dan in wijn:

  • Een standaardglas bier (250 ml) en wijn (100 ml) bevatten allebei rond de 100 kcal.
  • Een glas bier staat qua calorieën gelijk aan een boterham met kaas
  • Een glas bier levert rond de 100 kcal terwijl een boterham met kaas als snel richting 160 kcal gaat

Alcohol verdwijnt bij het bereiden van een gerecht:

  • Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%.
  • Na flamberen is nog 75% van de alcohol in het gerecht gebleven.

Alcoholvrij bier is de ideale sportdrank:

  • Voor recreatieve sporters is water de beste dorstlesser.
  • Alcoholvrij bier bevat niet voldoende koolhydraten, eiwitten en natrium om de actieve duursporter te helpen herstellen. Het is wel een verstandigere keuze dan een biertje met alcohol; dat werkt vochtafdrijvend.

 Oud bruin bier is goed voor de borstvoeding:

  • Alle alcoholische dranken, dus ook bier, zijn juist slecht voor de productie van moedermelk. De alcohol komt via borstvoeding bij het kind terecht.

 Bier bevat geen gluten:

  • Bier kan gluten bevatten.
    Gluten is een graaneiwit en komt voor in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Een deel van het gluten in de gerste-of tarwekorrel wordt tijdens het mouten afgebroken. Na het brouwproces is er nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over, maar het bier kan nog sporen van gluten bevatten. Voor mensen die allergisch zijn voor gluten zijn er glutenvrije bieren beschikbaar.