Over de brouwerij

Over de brouwerij

Het ontstaan

Stadsbrouwerij Middelburg is ontstaan vanuit Brouwerij Dienges.

Dienges stond voor...eh, dinges. We hadden nog geen passende naam, we hadden zelfs nog helemaal geen concrete plannen voor een eigen brouwerij!

Gaandeweg 2015 hebben we de knoop doorgehakt, we gaan een brouwerij met proeflokaal beginnen.Toen we eind vorig jaar het pand aan de Korte Geere, hartje binnenstad van Middelburg, kochten, lag de naam Stadsbrouwerij Middelburg voor de hand.

Per 1 januari 2016 heten we officieel Stadsbrouwerij Middelburg.

Op zondag 30 oktober 2016 is de Stadsbrouwerij Middelburg officieel geopend door Willem van Voorst Vader, voorzitter van de Stichting Bier in Zeeland.

Het bier is in het Proeflokaal met zicht op de brouwketels en gistanks te proeven. Voor de niet bierhebbers staan er mooie wijnen, cider, sappen en frisdrank op de kaart.

Naast proeven kunt u het bier ook kopen om mee te nemen, desgewenst in cadeauverpakking.

Tot ziens in onze brouwerij!

Jacco en Marja de Wee

Passie en Liefde

De passie en liefde voor bier bij de Zeeuwse bierbrouwer Jacco de Wee.

Jacco is al jaren hobbymatig bezig met het brouwen van bier naar eigen recept.

Het is een proces van jaren om een goed bierrecept te schrijven, voor een bier dat helemaal in balans is met de smaak die je voor ogen hebt. In 2014 was het zover, Hosternokke blond, Lekker Dieng, werd gelanceerd.

Het kwam onder de tap voor de maandelijkse proeftafel bij Jazzcafé Desafinado in Middelburg. Het bier werd een succes!

Onder toeziend oog van Stichting Bier in Zeeland en vastgelegd door Omroep Zeeland was een nieuw biermerk geboren, "Hosternokke"!... en Brouwerij Dienges was een feit!

Het bier is naar eigen recept en methode in de brouwketels van Boelens gebrouwen.

Een vervolg op Hosternokke blond kon niet uitblijven. Een donker,"Môk ôk éh", gebrouwen in de ketels van de Halve Maan.

Tijd voor eigen brouwsels uit onze eigen brouwerij. Nieuwe bieren zullen ontwikkeld worden en gebrouwen met passie en liefde voor bier. Dat blijft de leidraad voor mooie bieren, voor nu en in de toekomst!

De installatie

De installatie, een 5 Hl 3 ketelsysteem met 6 gisttanks, is inmiddels geïnstalleerd. We gaan afvullen in 20 liter fusten en 0,75 cl flessen. Dat zal voorlopig handmatig gebeuren omdat een bottellijn op dit moment een te grote investering is.

Voor de financiering van de bottellijnbrengen we dan ook opnieuw bierobligaties uit. Mocht je in onze brouwerij willen investeren, neem dan contact met ons op via de contactpagina.

Stadsbrouwerij Middelburg

Stadsbrouwerij Middelburg is in 2016 ontstaan uit Brouwerij Dienges. En Brouwerij Dienges ontstond per toeval! Het ging als volgt: Op verzoek van een café uit Middelburg heeft Jacco als hobbybrouwer een bier gebrouwen voor de maandelijkse proeftafel. Voor de grap hadden we een etiket gemaakt. De naam Brouwerij Dienges hadden we verzonnen om het etiket een “professionele “uitstraling te geven, evenals de naam Hosternokke en ons beeldmerk. Het bier werd zo goed ontvangen dat we vanuit omroep Zeeland de vraag kregen wanneer het bier op de markt kwam. Vermoedelijk februari (2013) zei Jacco. We hadden nog helemaal geen plannen maar die waren gauw gemaakt. Als leenbrouwer zijn we toen in allerijl bier gaan brouwen. Allereerst bij Brouwerij Boelens in België, vervolgens bij, toen nog Brouwerij de Halve maan, Brouwerij Vermeersen in Hulst. Hier en daar op Walcheren was ons bier te koop en we vonden het prima. Tot we op een gegeven moment door een paar life events in 2015 besloten plannen te maken voor een brouwerij in het centrum van Middelburg. Ons eigen huis verkocht en op zoek naar een geschikt pand. Dat werd de Korte Geere 17, hier konden we zowel wonen als werken. De benedenverdieping was net groot genoeg om te brouwen en om een proeflokaal realiseren.
Vervolgens hebben we zo’n anderhalf jaar, inclusief de verbouwing, besteed aan het vormgeven van de brouwerij. Allereerst hebben we ons georiënteerd op een goede betaalbare brouwinstallatie en zijn uiteindelijk terecht gekomen bij AN Brewtech. Twee Israëliërs die over de hele wereld de beste apparatuur halen en laten assembleren in China. Staal uit Zuid Korea en allerlei onderdelen uit Tsjechië, Duitsland en Italië. Toen de keuze was gemaakt voor dit bedrijf moesten we als de wiederweerga aan de slag met de verbouwing. Dat ging niet zomaar. Het contact met de gemeente Middelburg liep niet altijd even soepel. Dit heeft een vertraging van minimaal 5 maanden gekost. Eind september 2016 was het zover en konden de ketels naar binnen. Met precisie heeft de chauffeur van Transportbedrijf Wielemaker de ketels via het raam naar binnen geloodst. Met vrienden heeft Jacco daarna de hele brouwerij in elkaar gezet. Onder het mom van: “als de Chinezen het kunnen, moet dat voor ons ook geen probleem zijn.” De ketels kwamen weliswaar in vaste vorm naar binnen, maar honderden losse onderdelen moesten daarna in elkaar gezet worden, zonder een goede handleiding. Binnen een week hadden ze het toch gefikst. Er kon proefgedraaid worden en een datum voor de opening kon worden aangekondigd. 30 oktober 2016 heeft St. Bier in Zeeland Stadsbrouwerij Middelburg geopend.

Met dank aan:
De RABO bank, in de persoon Bert Günter, voor het in ons gestelde vertrouwen, de RABO bank heeft de ketels gefinancierd. Om een deel zelf te financieren hebben we de overwaarde van ons huis gebruikt, ook daar heeft de RABO bank gelegenheid toe gegeven.
Alle obligatiehouders, van kleine tot grote bedragen!
Wilma de Wee, dochter van Jacco, voor de ruimte die ze ons geeft
Stichting Bier in Zeeland: Willem van Voorst Vader; Anneke Meijering; Maurits Portier en Thomas Pillen
Hans Kasse, bouwbegeleider
Peter Pelster en Pierre Gommers van bouw- en installatiebedrijf APP en de onderaannemers.
Dhr. Dooms en dhr. Simons van de gemeente Middelburg, die het project een duwtje hebben gegeven.
Wilbert Stroo, chauffeur bij Transportbedrijf Wielemaker
Edwin Mijnsberg voor de broodnodige reclame via Middelburg Dronk en Wij zijn de stad!
De vele vrijwilligers die ons met raad en daad bijstaan, met ons meedenken en meehelpen met brouwen, bottelen en achter de bar. Die ervoor zorgen dat Stadsbrouwerij leuke dingen kan organiseren zoals Het Bokkeriejers festival en de N8 van de N8.